miercuri, 25 noiembrie 2009

Sclavie moderna



Munca fortata, exploatarea sexuala si cersetoria sunt principalele paliere pe care actioneaza traficantii de persoane.


Numarul victimelor traficului de persoane, in primele noua luni ale acestui an, este de 453, iar tarile in care romanii au fost traficati sunt Spania, Italia, Cehia, Grecia si Germania, a informat , ieri, seful Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane , Romulus Ungureanu, la festivitatea de incheiere a unui proiect european pe aceasta tema.
Intr-o clasificare a traficului de persoane, Ungureanu a precizat ca primul loc este ocupat de exploatarea prin munca fortata (indeosebi in agricultura) - 183 de victime, exploatare sexuala (in cluburi si pe strada) -167 de persoane, obligarea la cersetorie - 78, obligarea la comiterea de furturi - opt , tentativa de exploatare pentru trafic de organe - doua, traficare pentru pornografie infantila - doua si recrutare, transport si cazare cu intentia de exploatare de orice fel - 13. Principalele cinci tari de destinatie in cazul victimelor cetateni romani in cazul traficului extern, pentru primele noua luni ale anului 2009, au fost, in ordinea proportiei fenomenului, Spania, Italia, Cehia, Grecia si Germania. Numarul total al victimelor exploatate pe teritoriul tarii noastre a fost de 81, reprezentand 18% din totalul victimelor identificate pentru aceasta perioada (453 de victime).


Profilul traficantului


Semnificativ pentru primele noua luni ale anului 2009 in ceea ce priveste situatia minorilor identificati ca fiind victime ale traficului de persoane este faptul ca acestia au fost exploatati in proportie de 61% in trafic intern, dintre care 34 de victime au fost fete exploatate sexual pe strada, in locuinte private, cluburi sau hoteluri.
"Practic, potentiala victima este abordata de catre un barbat, prezentabil si manierat, cu un limbaj foarte placut. Acesta prezinta visul unei excursii in strainatate, ideea unei vieti linistite intr-o alta tara. De cele mai multe ori, fetele sunt incantate de toate acestea. Atunci cand ajung in tara de destinatie, care este si tara de exploatare, acestea sunt predate retelelor de traficanti, cei care se ocupa de exploatarea propriu-zisa. Ulterior, cel in cauza se intoarce in Romania si isi cauta urmatoarea victima", a explicat Romulus Ungureanu. El a precizat ca mediile din care provin victimele sunt cele cu probleme sociale, din mediul rural. In ultima perioada, se constata o mutatie a fenomenului, in sensul ca exploatarea sexuala este in descrestere, iar cea prin munca in crestere. Riscurile la care se expun traficantii sunt mai mari, dar profiturile sunt pe masura. Ungureanu a adaugat ca, in ceea ce priveste victima, aceasta are dreptul de a alege daca coopereaza cu organele de aplicare a legii sau nu.
"Intotdeauna am incercat sa implementam strategii pe termen lung pentru reintegrarea acestora in societate, initierea victimelor intr-o noua meserie, trimiterea lor la scoala", a mai precizat Romulus Ungureanu.(Foto Mircea Paun)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Harta celor interesati

google analytics

Modified by Blogger Tutorial

VANATORUL DE VISE ©Template Nice Blue. Modified by Indian Monsters. Original created by http://ourblogtemplates.com

TOP